De Soya Connectie
 

Braziliaanse jongere

Brazilië is een moderne natie, één van de snelst groeiende economieën in de wereld, een land van onmetelijke omvang, schijnbaar onbegrensde mogelijkheden, een grootmacht in Latijns-Amerika. De Brazilianen zijn fier op hun muziek, carnaval, voetballers, … Brazilië neemt bijna de helft van het Latijns-Amerikaanse continent in beslag en herbergt het grootste regenwoud ter wereld, nl. het Amazonegebied. Brazilië is een economische grootmacht die sterk steunt op de export van landbouwproducten, onder andere soja. Vooral grootschalige, buitenlandse bedrijven beheersen de commerciële landbouwproductie.

Tegelijk is Brazilië een land van contrasten: nergens zijn de sociale tegenstellingen zo groot als in Brazilië. De armste helft van de bevolking deelt niet in de economische groei. De bevolking is een smeltkroes van rassen en is een mix tussen indianen, Afrikanen en Europeanen. De nationale schotel feijoada - rijst met zwarte bonen - en de hedendaagse varianten daarop stammen eigenlijk nog uit de slaventijd. Ook al is Brazilië het land van de soja geworden, sojaproducten blijven zeldzaam in een doorsnee huishouden.

Van alle bevolkingsgroepen zitten de inheemse volkeren het meest in de verdrukking. De oprukkende ‘beschaving’ heeft hun al een groot deel van hun grondgebied gekost. De indianen zijn veroordeeld tot een marginaal bestaan in de favelas van de steden of ze proberen diep in het tropisch regenwoud te overleven.